Cuba: 45 doden bij explosie in Saratoga Hotel, nationale rouw afgekondigd

Steph Deschamps / May 13, 2022

De Cubaanse autoriteiten hebben een nationale rouw afgekondigd nadat het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer donderdag werd gevonden in het puin van een hotel in Havana dat door een toevallige explosie werd opgeblazen, waardoor het dodental op 45 werd gebracht.
 
Naar aanleiding van het ongeluk in het Saratoga Hotel op 6 mei, waarbij 44 Cubanen en een Spanjaard om het leven kwamen, en na afloop van de reddingsoperaties, heeft de President van de Republiek Cuba (Miguel Diaz-Canel) een nationale rouwperiode afgekondigd, aldus een verklaring die op de televisie werd voorgelezen. De 42 uur durende nationale rouwperiode begint op vrijdag bij zonsopgang en eindigt op zaterdag om middernacht. De vlaggen zullen halfstok worden gehesen, aldus de mededeling. Enkele dagen daarvoor had kolonel Luis Carlos Guzman, hoofd van de brandweer, aan de pers bekendgemaakt dat het lichaam van de laatste vermiste persoon was aangetroffen in het puin van het hotel, waarvan verschillende verdiepingen waren verwoest door een explosie toen een tankwagen gas aan het tanken was.
 
Bij het ongeluk kwamen 45 mensen om het leven, waaronder vier kinderen, een zwangere vrouw en een 29-jarige Spaanse toeriste. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn bij de explosie ook 54 mensen gewond geraakt, van wie er donderdag nog 16 in het ziekenhuis lagen, waaronder vier minderjarigen. Twee van hen waren nog steeds in kritieke toestand. De Saratoga, bekend om het ontvangen van verschillende beroemdheden in de afgelopen jaren, waaronder Mick Jagger, Beyoncé en Madonna, was twee jaar gesloten vanwege de pandemie en bereidde zich voor om op 10 mei na het werk weer open te gaan voor het publiek. Het gebouw werd in 1880 gebouwd om er winkels in onder te brengen, werd in 1933 omgebouwd tot hotel en werd in 2005 een luxehotel.
      HTML Image as link